Wzmacniamy odporność

tranZ reguły kiedy robi się zimno, zaczynam mieć problemy z odpornością. Do pracy jeżdżę komunikacją miejską, a tu zarazić się nie jest trudno, zwłaszcza jeśli wszyscy wokół kichają, kaszlą i wydmuchują nocy. Zjazdy autobusem czy tramwajem niestety zrezygnować nie mogę, na pieszo mam bowiem za daleko wiec postanowiłam zrobić coś ze swoją odpornością. Moja babcia zawsze mi powtarzała, że na odporność najlepszy jest czosnek i cebula. Trudno jednak na co dzień stosować taką kurację, zwłaszcza jak się chodzi do pracy. Zapach cebuli czy czosnku jest tak intensywny i trwały, ze jeszcze długo po jedzeniu i mimo wielokrotnego mycia zębów go czuję. W ciągu tygodnia pracy raczej więc taka kuracja odpada, choć jest tania i naprawdę skuteczna. Częściej już stosuję się do rad mojej mamy, która stosowała na odporność metody nieco bardziej nowoczesne i kazała mi po prostu pić tran. Jest obrzydliwy, gorszy zdecydowanie w smaku niż cebula czy czosnek, ale ma tę jedną zaletę, że nie ma intensywnego zapachu. Nie czuć więc, że rano wypiłam tran czy połknęłam kapsułkę. Jeśli więc tak jak ja macie jesienią problem z niską odpornością na wirusy i bakterie, zachęcam do picia tranu. Może nie jest to napój bogów i nie smakuje tak dobrze jak na przykład sok z granatów, ale bez wątpienia jest zdrowy.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s